Expakin tuki

6 Poikkeusrivien käsittely

6 Poikkeusrivien käsittely (0)

Poikkeusriviksi merkitään yleensä normaalista menekistä poikkeavat rivit, joita ei haluta huomioida keskimääräisen menekin ja sitä kautta täydennysehdotusten laskennassa. Poikkeusrivejä voivat olla esimerkiksi:

 • Projektimyynti: Toimitetaan kertatoimituksena poikkeuksellisen suuri määrä esim. yksittäiseen projektiin.
 • Kampanjat: Tiettynä ajankohtana myydään kampanjatuotteita kaikille tai valituille asiakkaille. Kampanjan aikainen menekki voi olla moninkertainen ”normaaliin” menekkiin nähden.
 • Alkusaldot: Toimitetaan uutuustuotteita suuri määrä jakelijalle/keskusliikkeelle, jonka jälkeen vasta aletaan toimittaa ”normaaleja” varastotäydennyksiä jakelijalle.
 • Romutukset: Varastosta myydään tai toimitetaan poistotuotteita ja epäkurantteja tuotteita, joita ei haluta laskea normaaliin menekkiin.

Koska poikkeusrivit voivat olla eri tyyppisiä, tarvitaan erilaisia tapoja tunnistamaan poikkeusrivejä.

Poikkeusrivit voidaan tunnistaa ja merkitä joko automaattisesti tai manuaalisesti.

 • Poikkeuksellisen suuret (toimitusrivikohtaiset) määrät saadaan poimittua Expakin toimesta automaattisesti perustuen tilastomatemaattiseen laskentaan. Tällä saadaan yleensä selvät tapaukset poimittua, jos tuotteella on riittävän paljon tapahtumarivejä.
 • Kampanjan aikana tilatut rivit saadaan poimittua automaattisesti, mikäli ERPistä tai muusta lähteestä saadaan tiedot kampanjaan kuuluvista tuotteista, kampanjan piiriin kuuluvista asiakkaista, kampanjan alku- ja loppupäivistä.
 • Jakelijalle/keskusliikkeelle toimitetut ”alkusaldot” poimitaan ja merkitään yleensä manuaalisesti esimerkiksi tilausnumeron avulla.

Alakategoriat

6.1 Poikkeusrivien merkintä

6.1 Poikkeusrivien merkintä (0)

Normaalista poikkeavia rivejä voidaan merkitä yksitellen tai massana Expak Toimitusketjun Hallinta sovelluksessa. Poikkeusrivien käsittely raportilla voi merkitä rivit, joita ei haluta huomioida keskimääräisen menekin ja täydennysehdotusten laskennassa. Poikkeusrivejä voidaan merkitä yksitellen tai massana, jolloin kaikki rivit joiden Poikkeusrivi kenttään on merkitty jokin arvo jätetään huomioimatta laskennoissa.

 1. Avaa Poikkeusrivien käsittely raportti ja sen Taulukko näkymä.
 2. Muokattavat kentät on merkitty keltaisella pohjavärillä.
 3. Voit päivittää poikkeusmerkinnän riveille manuaalisesti rivi kerrallaan kirjoittamalla halutun kuvauksen poikkeusriville.

 1. Jos haluat muokata massana valitun sarakkeen tietoja, paina sarakeotsikon päällä hiiren oikeaa painiketta. 
 2. Näyttöön avautuu Tietojen massamuutos ikkuna, jonka Kentän uusi arvo kohtaan voi syöttää riveille päivitettävät arvot.
 3. Hyväksy riveille päivitettävät arvot painamalla Päivitä painiketta.
 4. Jos haluat poistua Tietojen massamuutos ikkunasta päivittämättä rivien tietoja, paina Peruuta painiketta, jolloin ikkuna sulkeutuu eikä valittujen rivien tietoja päivitetä.

 1. Lopuksi paina raportin ylärivin painikevalikosta Tallenna asetukset painiketta, jotta tekemäsi muutokset tallennetaan raportille.
  Esim. kuvan REP0. Poikkeusrivien käsittely raportilla on suodatettu näkyville Laskutusasiakkaan nimi sarakkeen mukaan Tailspin Toys (Head Office) laskutusasiakkaan rivit, jotka ovat olleet projektille myytyjä tuoterivejä, joita ei haluta huomioida tuotteen normaalissa menekkilaskennassa. Rivit on suodatettu määritetyillä rajauksilla näkyville ja näille riveille on päivitetty massana Poikkeusrivi sarakkeeseen Projektimyynti 10015-20 tieto.

 

Lisätiedot artikkelista ...
6.2 Poikkeusrivien automaattinen merkintä

6.2 Poikkeusrivien automaattinen merkintä (0)

Tilastomatemaattisesti löydetty poikkeusrivi, jossa toimitusrivillä toimitettu määrä poikkeaa riittävän paljon keskiarvosta, jolloin kyseinen rivi merkitään Expak Toimitusketjun Hallinta sovelluksessa poikkeusmerkinnällä. Automaattisesti havaitut poikkeusrivit on merkitty Poikkeusrivien käsittely raportille Poikkeus merkinnällä. Poikkeusrivien automaattisen merkinnän raja-arvot voidaan sopia asiakaskohtaisesti ja merkitä sovitun mukaisesti tuoteriveille.

Lisätiedot artikkelista ...
6.3 Kampanjarivien käsittely

6.3 Kampanjarivien käsittely (0)

Expak Toimitusketjun Hallinta sovelluksessa voidaan merkitä kampanjan aikana tilatut tuotteet rajatuin ehdoin. Jos kampanjatieto ei ole saatavilla ERP-järjestelmässä, voidaan kampanjaan tilatut rivit merkitä yksitellen tai massana Expakiin. Poikkeusrivien käsittely raportilla Poikkeusrivi kenttään merkittyjä rivejä ei huomioida keskimääräisen menekin ja täydennysehdotusten laskennassa.

 1. Avaa Poikkeusrivien käsittely raportti, ja sen Taulukko näkymä.
 2. Muokattavat kentät on merkitty keltaisella pohjavärillä.
 3. Jos haluat muokata massana valitun sarakkeen tietoja, paina sarakeotsikon päällä hiiren oikeaa painiketta. 
 4. Näyttöön avautuu Tietojen massamuutos ikkuna, jonka Kentän uusi arvo kohtaan voi syöttää riveille päivitettävät arvot.
 5. Hyväksy riveille päivitettävät arvot painamalla Päivitä painiketta.
 6. Jos haluat poistua Tietojen massamuutos ikkunasta päivittämättä rivien tietoja, paina Peruuta painiketta, jolloin ikkuna sulkeutuu eikä valittujen rivien tietoja päivitetä.

 1. Lopuksi paina raportin ylärivin painikevalikosta Tallenna muutokset painiketta, jotta tekemäsi muutokset tallennetaan raportille.
  Esim. kuvan REP0. Poikkeusrivien käsittely raportilla on suodatettu näkyville Laskun päivänmäärä sarakkeen mukaisesti 1.4.2019-30.6.2019 aikavälillä olevat Wingtip Toys (Head Office) laskutusasiakkaan rivit, jotka ovat olleet kampanjamyyntiä huhti-kesäkuussa 2019 eikä näitä rivejä haluta huomioida tuotteen normaalissa menekkilaskennassa. Rivit on suodatettu määritetyillä rajauksilla näkyville ja näille riveille on päivitetty massana Poikkeusrivi sarakkeeseen Kampanja 04-06/2019 tieto, jolloin niitä ei huomioida laskennoissa.

 

 

Lisätiedot artikkelista ...

Ota yhteyttä tukeen

Expakin käyttöopas

Haku

Ota yhteyttä

Keskustellaan lisää kehitystarpeista ja ratkaisuvaihtoehdoista.

puh. +358 40 7533 320 tai myynti(at)expak.fi

Täytä tietosi alla tai kysy lisää chatissa, sivun oikea alalaita. Vastaamme yhteydenottoosi mahdollisimman pian.

Oletko huomannut, että löydät meidät myös sosiaalisen median kanavista?

Seuraa meitä Facebookissa, LinkedInissä, Twitterissä, Ite wikissä ja YouTubessa.

Kuulet ensimmäisten joukossa ajankohtaisia uutisia ja positiivisia päivityksiä, meistä ja asiakkaistamme!